Tips voor een heerlijke koffie!

1. Het juiste aantal schepjes

Wanneer het neerkomt op de gouden hoeveelheid koffie, is er GEEN REGEL. Echter, de richtlijn is 7 gram koffie per tas.

Om je ideale koffiesterkte te bepalen raden wij je het volgende aan:

  1. Neem 1 schepje per tas koffie
  2. Neem je tijd en proef van je tas
  3. Is deze te sterk, doe volgende keer een beetje minder in het schepje.
    Is deze te slap, doe een beetje extra koffie op je schepje
  4. Bij een tweede poging is een betere tas steeds gegarandeerd šŸ™‚
    Zo niet, heb je tenminste 2 tasjes koffie gehad

2. De juiste maling

Minstens even belangrijk als de hoeveelheid gemalen koffie, is de maaldikte van deze koffie. Want uiteraard: ongemalen koffie zal niet smaken.

Van belang bij het bepalen van de maaldikte, is ook de zetwijze en de tijd die je hebt om een tas te zetten. Hoe fijner gemalen, hoe langer het duurt eer je tas klaar is.

Hieronder vind je een overzicht van welke maling bij welke zetwijze hoort:

CafetiĆØre Grof gemalen
VacuĆ¼m koffiepot Grof gemalen
Percolator Grof gemalen
Filter koffie met vlakke bodem Medium gemalen
Filter koffie met gewone filter FijnĀ gemalen
Espresso moka pots Fijn gemalen
Espresso Extra FijnĀ gemalen
Ibrik TurksĀ gemalen (poeder)

3. De watertemperatuur

Last but most certainly not least: DE WATERTEMPERATUUR!

De temperatuur van je water heet namelijk een zeer grote invloed op de smaak van je koffie.

In tegenstelling tot wat in het (verre) verleden werd beweerd, mag koffie nooit gemaakt worden met kokend water. De ideale temperatuur zit namelijk tussen de 91Ėšen 95Ėš.

De meeste koffiezetapparaten zijn hierop ingesteld, maar wanneer je nog de ‘oude’ techniek toepast met een filter een waterkoker, is het zaak om bij het afspringen van de koker 2 tot 3 minuten te wachten alvorens op te schudden.

Leave a reply